A környék látnivalói

Orbán ház

Egykoron az (1700-as években nemesi címet kapott) Orbán család tulajdonában lévő, ma múzeumként működő épület nagyon szép példája a térség népi építészetének.
Néprajzi, őstörténeti és változó időszakos kiállítás.
Cím: Szilvásvárad, Miskolci út 58-60. Tel.: 36/ 355-133

Református Kerektemplom

1832-ben veszélyessége miatt lebontották a falu omladozó régi templomát. Gróf Keglevich Miklóshoz segítségével és rendeletére, 1837-ben kezdték meg az új templom építését, mely 1840. augusztus 23-ra épült fel. A templom érdekessége, hogy a gróf katolikus vallású volt, s a szájhagyomány szerint az épületet eredetileg katolikus templomnak szánta, de az egri érsekkel való nézeteltérése miatt az épülő templomot a református egyháznak adta. Az építéshez nyújtott segítségét egy kikötéshez kötötte. A templom homlokzatára a következő szövegnek kellett felkerülnie: "Szégyenüljenek meg a faragott képeknek minden szolgái".
Látogatási lehetőség:Keddtől-vasárnapig: 14-18 között Hétfő: szünnap
Cím: Lelkészi Hivatal, Szilvásvárad, Aradi vértanúk u. 30. Telefon/Fax: 36/ 355-360

Pallavicini kastély

A grófi kastély az 1860-as években épült a már meglévő vadászkastély mellé. Tervezője feltehetően Ybl Miklós volt. Később Erdődi Miklós neobarokk stílusban építtette át. A kastély alatti parkban olyan faritkaságokat találhatunk, mint a szomorú bükk és a mocsári fenyő. Az itt lévő kis tó a patak felduzzasztásával jött létre, s a zsilipen átömlő víz hajtotta az alatta 100 méterre húzódó vízimalom kerekét.
Cím: Szilvásvárad, Park utca 6.

Ménistálló és lovas múzeum

A kastélytól alig 100 méterre, hatalmas gesztenyefák árnyékában áll a volt grófi ménistálló, amely 1860-ban épült. Itt láthatóak a ménes legszebb apaállatai, s itt alakították ki 1969-ben a Lovas Múzeumot, ahol a lipicai ló történetét, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megtekinteni.
Nyitvatartás: hétfő: szünnap
Kedd - Vasárnap: 9.00h-12.00h, 13.00h-17.00h
Cím: Szilvásvárad, Park utca 8. Telefon/Fax: +36-36/ 355-232

Szalajka-völgyi Erdei vasút

A keskeny nyomtávú, gőzüzemű erdei vasút 1908-ban kezdte meg működését. 1910-ben lovag Wessely Károly adta őrgróf Pallavicini Alfonz Károlynak.
Cím: 3348 Szilvásvárad, Szalajka-Fatelep
Tel.: (36) 355-197, (36) 564-004, (30) 289-72-01
E-mail: szilvasvarad@egererdo.hu
Web: www.kisvasut.hu/szilvasvarad

Szalajka-völgy

Magyarország egyik legszebb magashegységi völgye. Bejáratáig, Szilvásvárad központjából, gyalogosan érdemes fölsétálni. A utat végigkíséri a Szalajka-patak, s itt láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, az Istállóskői ősemberbarlang.

Lipicai ménes

Az első lipicai ménest 1580-ban Lipizzán alapították a Habsburg uralkodóház számára. A barokk kor ízlésvilága szerint kitenyésztett lófajtát 1806 óta tenyésztik Magyarországon. A jelenlegi lóállomány 250 körül alakul. A faluban a lovas tanyán, és a legszebb apaállatok Palavichini orgróf parádés istállójában tekinthetők meg.

Fátyol-vízesés

A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa érdekes lépcsőszerű képződményt hozott létre, melyen a fátyolosan lezúduló tiszta víz, csodálatos látványt nyújt. Itt sorakoznak Magyarország legszabályosabb forrásmészkő gátjai. Kialakulásuk egy hosszú, máig is tartó folyamat eredménye.

Szabadtéri Erdei múzeum

Sok más érdekesség mellett itt látható faszénégető, fűrészüzem, az egykori sodronypálya és a vashámor is, melyben az ott található "Tilalmas a halászat ebatta" feliratú vastábla és a Kerektemplom betűi is készültek.

Erdészeti múzeum

A múzeum a régi munkaeszközöket, az erdészeteknél folyó munkákról szóló tárgyi- és írásos emlékeket mutatja be.
Nyitva tartás:
január 1-étől április 15-ig: 9.00h - 14.30h
április 16-tól április 30-ig: 8.30h - 16.00h
május 1-től szeptember 30-ig: 8.30h - 16.30h
október 1-től október 31-ig: 8.30h - 15.00h
november 1-től december 31-ig: 9.00h - 4.30h
A fűtési idényen kívül minden hétfő szünnap

Sziklaforrás

A hegység egyik legnagyobb vízhozamú, a patakot tápláló karsztforrása jéghideg, tiszta vizével a kirándulók pompás szomjoltója.

Istállóskői-barlang

A forrás mellől ösvény vezet fel az Istállóskői barlanghoz. A barlang feltárását 1911-ben Raskó Pál répáshutai erdoaltiszt kezdte meg. Azóta a barlangban több ízben végeztek ásatásokat. A legérdekesebb egy 80 mázsás őskori tűzhely feltárása volt. A tűzhely kiemelése után a Nemzeti Múzeumba került. A 30-40.000 éves leletek között előkerültek tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok és agyarok, kő- és csonteszközök is, melyek közül néhány az Orbán-házban is látható.

Millenniumi Kilátó

A 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült. A Kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak. A Millenniumi Kilátó, megközelíthető gyalogosan a Szilvásváradi Fedett lovarda mellől induló Millenniumi Tanösvény sétaútján keresztül, vagy gépkocsival a Bükk-fennsík felé vezető úton. A kalapat-hegyi parkolótól, mindössze kétszáz méteres sétaúton.

Kárpátok Őre

A honfoglalás időszakában Árpád fejedelem egy éber katonai védelmi rendszert hozott létre. Éjjel-nappal strázsáló őrökkel zárta le a Kárpátok hágóit. Az akkori sorsfordító időkben ezzel is védte a Kárpát-medencei magyarságot. Amíg ez a védelmi rendszer működött, őseinket nem tudták megtámadni. Köszönhetően a Kárpátok Őreinek.

Millenniumi Tanösvény

A Millennium ünnepére létesült tanösvény Szilvásvárad belterületéből elindulva a Kalapat-kilátóig vezet. A község parkolójában található információs tábla, elvezeti az érdeklődőket az útvonal kiindulópontjáig. Az útvonal a könnyebb járhatóság miatt kőtörmelékkel van felszórva. A meredekebb emelkedőkön korlátok és lépcsők segítik a közlekedést. Három pihenőhely is kialakításra került, faasztalokkal, padokkal és esőbeálló házakkal. A túra minden korosztály számára könnyen teljesíthető. A tanösvény jelzése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egész területén megszokott, egységesen alkalmazott átlós kék sáv.

Aggteleki, jósvafői cseppkőbarlangok (55 km)

Aggteleki nemzeti Park https://anp.nemzetipark.gov.hu

Bélapátfalvi Apátság (7 km)

A Bélkő lábánál a falu peremén található a ciszterciek bélháromkúti apátsága. II. Kilit egri püspök alapította a Boldogságos szűz tiszteletére szentelt apátságot 1232-ben. Az apátsági templom, melynek az orgonája a barokk időkből származik, már a középkorban Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én búcsújáró hely volt. MA is ezen a napon tartják a búcsút, amely jeles eseménye a város életének.

Diósgyőri vár (58 km)

www.diosgyorivar.com

A Bélkő hegy, és tanösvénye (7 km)

Bélapátfalvi cserépedény kiállítás (6 km)

A Bélapátfalvi (7km), Tardonai (12 km), Lázbérci (10 km) és Nagyvisnyói (5km) napijegyes horgásztavak

Egerszalóki szabadtéri thermál karsztfürdő (35 km)

Miskolctapolcai barlangfürdő (60 km)

A történelmi múltú Eger, a barokk város látnivalói, nevezetességei, strand, vár, mecset, törökfürdő, stb. (28 km)

Paint ball (6 km)

Bogácsi, és a mezőkövesdi zsóry thermál fürdők (50 km)

Parádi üvegmúzeum (60km)

Bánkúti síparadicsom (20 km)

Lillafüred és környéke (40 km)

Miskolci vadas park (55 km)

Szlovák határ (32 km)